"Motywacja jest tym, co pozwala ci zacząć, nawyk jest tym, co pozwala ci wytrwać."

piątek, 4 lutego 2011

OMLET Z WARZYWAMI i żółtym serem

Śniadanie - ważna rzecz.
Śniadanie przestawia organizm z metabolizmu nocnego na dzienny, dlatego w diecie odchudzającej byłoby najkorzystniej jeść je nie później, niż ok. 1 godzinę po przebudzeniu. I - uprzedzam pytanie - nie, KAWĄ NIE DA SIĘ TEGO ZAŁATWIĆ - ma być bez markowania, solidnie - węglowodanowo, białkowo, tak, żeby przemiana materii z impetem weszła na pełne obroty i żeby nabrać sił i energii na cały dzień.


Poza tym białko to podstawowy budulec tkanek, a bez węglowodanów ponoć mózg nam źle pracuje. Dlatego - nie, KAWĄ NIE DA SIĘ ZASTĄPIĆ PORZĄDNEGO ŚNIADANIA i basta.

Jeśli tylko mam czas (i ochotę) na upichcenie na ten posiłek czegoś na ciepło, zwykle robię jajka w różnych odsłonach - najczęściej właśnie omlety. W wersji dietetycznej są bez mąki i na dosłownie kropli oleju lub oliwy z oliwek.
Na dzisiejsze śniadanie (dla mnie II, bo pierwsze to niezmiennie ukochane -> prażone muesli z mlekiem) sporządziłam omlet z brokułami, pomidorkami koktajlowymi i tartym, żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu.


Omlet z podanych niżej składników, dodatkowo z kromką pełnoziarnistego chleba (50 g), ma ok. 400 kcal. 
Co możemy zrobić aby danie stało się super dietetyczne? 
Przyrządzając 2 porcje omleta (miło jeść go z kimś, nawet jeśli ten ktoś się nie odchudza) warto użyć 3 jajek i 1 białka. Nie wpłynie to w znaczący sposób na smak potrawy, ani jej kaloryczność, za to udział tłuszczu zwierzęcego będzie w niej sporo niższy.

Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz
  • 1/4 brokuła
  • 2 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki
  • 25 g tartego żółtego sera light /użyłam mieszanki serów z dietetycznej serii Linessa, którą to serię okresowo - cyklicznie można nabyć w sieci sklepów Lidl/


Wykonanie:
  1. Brokuła podziel na różyczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3 - 4 minuty. Odcedź. Kiedy przestygnie, dość grubo go posiekaj.
  2. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj olejem w sprayu.
  3. W szklanym naczyniu ubij jajka i mleko mikserem na pianę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brokuła.
  4. Wylej masę jajeczną na patelnię tak, żeby pokryła równomiernie całą jej powierzchnię. Smaż aż masa zetnie się na brzegach, ale jej środek będzie wciąż wilgotny - ok. 3 minuty, po czym spróbuj ją kilka razy podważyć.
  5. Na połowie omleta rozłóż pomidorki, posyp je serem, następnie delikatnie złóż omlet na pół przykrywając nadzienie. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż dalsze 3 - 4 minuty aż masa jajeczna cała się zetnie, ale pozostanie miękka.
  6. Ostrożnie wyłóż omlet na półmisek. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Gotowe!

Bardzo smacznego!
Źródło - "Potęga warzyw"

7 komentarzy:

  1. Ślina mi cieknie jak spoglądam na te zdjęcia.
    Jutro rano to zrobię. Koniecznie.
    Nie można się tak dalej ślinić jak bernardyn :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pochwała prostoty!

    pychotka, uwielbiam omlety, to świetny początek dnia:)


    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :

    http://dream-about-muffins.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. No, nie można się ślinić.;))) Przynajmniej nie jak bernardyn.;))) Tak dyskretniej trochę.;))) Żeby na stół nie kapało.:)))
    Smacznego na jutro rano życzę.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dream-about-muffins, skorzystałam z zaproszenia, byłam, podziwiałam Twoją pracę i będę do Ciebie wpadać.:)
    Serdeczności i dzięki za wizytę.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. masz rację- śniadanie to podstawa każdego dnia;) a Twoje śniadanko bardzo smaczne i pełne dobroci i witamin;)

    OdpowiedzUsuń
  6. My tu, Panno Malwinno, o śniadanku, a tu się prawie obiadowa pora zrobiła. I na ogniu dochodzi festiwalowy berberyjski kociołek...

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm taki omlet mogłabym mieć na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mnie cieszy każdy wpis, a Twój szczególnie.:)

Jeśli piszesz jako Osoba Anonimowa, podaj swoje imię albo nick - będzie mi miło wiedzieć z kim rozmawiam.:)

Dziękuję.:)

Blog jest obecny w serwisie

TOP 10 ostatniego miesiąca