tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post5813789686026655022..comments2024-03-22T12:36:50.751+01:00Comments on Lekki(ej) Blog: Makaronowa SAŁATKA na ciepło Z SOLI i anchoisLekkahttp://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-7782574801772680852011-05-04T16:42:53.722+02:002011-05-04T16:42:53.722+02:00Duńczycy się nie oszczędzają :) Zwani są też połud...Duńczycy się nie oszczędzają :) Zwani są też południowcami Skandynawii. Często impulsywni (w odróżnieniu od zdystansowanych Szwedów czy Norwegów). Korzystają z życia. Dużo czasu spędzają na zabawach, przyjęciach i bankietach. A jak wiadomo balangi skracają życie:) <br />Nie pomogą ryby w menu. Taki kraj, co robić?<br />Generalnie są zadowoleni. Kryzys ich omija. Panują zdrowe zasady gospodarcze gdzie 70% ludzi pracuje w usługach. Kataklizmy takie jak wojny czy powstania ich omijały. Mieli czas na bogacenie się i rozwój gospodarczy. Teraz to procentuje. Ludzie czuja się bezpieczni i zadowoleni z bezpłatnej służby zdrowia i zdobyczy socjalnych które zapewniają spokój i zadowolenie społeczne.piotrsolohttps://www.blogger.com/profile/18437948362829519787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-51715365499642167072011-05-04T07:07:51.330+02:002011-05-04T07:07:51.330+02:00No tak, @Piotruś, śledzik z cebulką w garmażerce n...No tak, @Piotruś, śledzik z cebulką w garmażerce no i kostka rybna w panierce w barach i knajpkach.<br />Dania akurat (masz bardzo słuszne obserwacje) jako jedyna z krajów skandynawskich i dokładnie przeciwnie, niż jej sąsiad raptem przez most - Szwecja nie przoduje w jedzeniu ryb. Ciekawe czy było tak zawsze, czy stało się od jakiegoś czasu?<br />Tak czy owak efekt jest - Duńczycy żyją krócej, niż wszyscy inni Skandynawowie, nawet z poszerzonej o Islandię i Finlandię;) listy - Szwedzi na 5, Norwegowie na 15, Islandia na 9, Finlandia na 26, a Dania dopiero na 31 miejscu w rankingu najdłużej żyjących narodów świata - ponad 3 lata krócej, niż Szwedzi.<br /><br />Ostatnio wdałam się w pewien dyskurs z osobą, która twierdzi, że dieta ma na długość życia mniejszy wpływ, niż stres.<br />I dopiero teraz, rozmawiając z Tobą, widzę wyraźnie, że wcale niekoniecznie. Od wielu lat Duńczycy od wielu lat przodowali w rankingach najbardziej szczęśliwych narodów świata.<br /><br />http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/77852,sprawdz-kto-jest-najszczesliwszy-na-swiecie.html<br /><br />Wprawdzie w ubiegłym roku wyprzedzili ich Norwegowie, za to oni wciąż wyprzedzają Finów.<br />Tak czy owak ich niski poziom stresu nie był i nadal nie jest tu jak widać decydujący.<br /><br />Pożądam żabnicy.<br />:)<br /><br />@Thiesso, może z czasem i my dopracujemy się pewnych standardów.:)<br />Dzięki za przepis - rewelacja - na mur beton wypróbuję, nie bacząc na tę bułkę tartą. Myślę, że brokuły jeszcze trzymają to danie w karbach.:)<br /><br />Haha.:))) Oni z lodem - mówisz - a Ty na ciepło!:)))<br />No i podoba mi się, że masz swój makaronowy kręgosłup.:)))<br /><br />@Jadalne-Pijalne - dzięki.:)<br />Jest tak, jak piszesz - wpływ tych kwasów jest wszechstronny, już nawet nie porywałam się na to, żeby go opisywać - tyle dobrodziejstw potrafią zdziałać w ludzkim organizmie.<br />Pozostaje tylko jak najczęściej sięgać po ryby, ciesząc się, że wciąż jeszcze - lepszy czy gorszy - ale mamy do nich jakiś dostęp.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-33585160273432968042011-05-03T23:31:04.484+02:002011-05-03T23:31:04.484+02:00Merytoryczny i przekonujący wpis. Kwasy omega 3 ma...Merytoryczny i przekonujący wpis. Kwasy omega 3 mają też duży wpływ na funkcjonowanie ludzkiego mózgu. Ich niedobór może powodować agresję i obniżenie nastroju.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-52758027214988936692011-05-03T23:27:14.531+02:002011-05-03T23:27:14.531+02:00Lekka i wlasnie to mi sie podoba na Zachodzie, ze ...Lekka i wlasnie to mi sie podoba na Zachodzie, ze jest sobie taki pan rybiarz, ktory nie dosc, ze sprzedaje swieze, w duzym wyborze to na dodatek wyfiletuje wg. zyczenia i czlek nie musi sie meczyc. W takim przypadku pewnie, ze czasem mozna sie szarpnac na taki wydatek.<br />Przepisu na makaron nie ma na blogu ale jest na GP:<br />http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77688018,77688018.html<br />I w dalszym ciagu obstaje za makaronem na cieplo. Ja nawet koreanski bibim guksu zjadam na cieplo, podczas gdy powinno sie go podawac z lodem.thiessahttp://sfinjak.wroclaw.pl/eggblognoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-40452948846638521452011-05-03T21:36:18.301+02:002011-05-03T21:36:18.301+02:00Pewnie się powtórzę, ale jak mówi moja córka: ryba...Pewnie się powtórzę, ale jak mówi moja córka: ryba wpływa na wszystko. Najbardziej pewnie na nasze zdrowie. Bądźmy jak Eskimosi i jedzmy ryby pod każdą postacią. Wiem z doświadczenia, że w Polsce jest z rybą różnie (króluje śledź). Daleko nam do Grenlandii, ale po drodze są inne kraje jak na przykład Dania. Kraj położony na około 200 wyspach. Ryba powinna tutaj leżeć na ulicy. A tak nie jest. Sklepów rybnych jak na lekarstwo. Są, ale nie na każdej ulicy :) Unijne limity połowowe się kłaniają. Dlatego też w Danii ryba kosztuje słono i trzeba się nachodzić w poszukiwaniu sklepu rybnego. Jak się znajdzie, to czeka klienta prawdziwa różnorodność. Widziałem nawet żabnicę (wspomnianą już tutaj) i inne których nazw nie pomnę. No cóż, co kraj to inna ryba :)piotrsolohttps://www.blogger.com/profile/18437948362829519787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-60578111951391703172011-05-03T18:48:11.004+02:002011-05-03T18:48:11.004+02:00@Goh, jestem i będę Twoim najwierniejszym kibicem ...@Goh, jestem i będę Twoim najwierniejszym kibicem w tej kwestii.:)<br /><br />@Escapade =- pstrąg to król słodkiej wody - pychota i całe mnóstwo Omega - przed solą nie kuca.:)<br />Słuchaj, zrobiłam dzisiaj to francuskie na V, z tuńczyka - pycha! Zamieszczę na blogu za jakiś czas.:) Będzie częstym gościem u mnie w domu.:)<br /><br />@Biedronko, bo biedronki trochę wolno latają i sałateczki nie nie ma - "nadal", tylko "już". Po takie rzeczy to trzeba skoro świt, przynajmniej ten wirtualny.;)<br /><br />@Kulinarne-Smaki - wiem jak to jest - jak się chce - to nie można, jak można to się nie chce - rzadko kiedy te rzeczy się zgrywają.;)<br /><br />@Kaś, jakbyś potrzebowała wspólnika, to Kulinarne-Smaki wydają się podobnie zdesperowane.;)<br />No chyba, że jej przeszło.;)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-66438927971311581502011-05-03T16:03:29.851+02:002011-05-03T16:03:29.851+02:00kiedy wspomniałaś o podmianie sardynek na szprotk...kiedy wspomniałaś o podmianie sardynek na szprotki, naszła mnie taka niepohamowana ochota na te drugie, że aż mam ochotę się włamać do któregoś z pozamykanych sklepów :)Kaśhttp://bakeandtaste.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-22740411115436364842011-05-03T13:25:40.948+02:002011-05-03T13:25:40.948+02:00zdecydowanie narobiłaś mi na nią ochoty, tylko szk...zdecydowanie narobiłaś mi na nią ochoty, tylko szkoda że sklepy pozamykane bo nie mam składników :(kulinarne-smakihttps://www.blogger.com/profile/06586350456830985371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-52813901815764956142011-05-03T13:10:09.941+02:002011-05-03T13:10:09.941+02:00Wszystko jak pysznie wygląda.. a ja nadal nie widz...Wszystko jak pysznie wygląda.. a ja nadal nie widzę tej sałateczki u mnie na talerzu ;-)<br /><br />A co do kwasów - to prawda ;-) Chętnie je spożywam w swojej diecie, warto zadbać chociaż odrobinę o swoje zdrówko.<br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-6732332868501097312011-05-03T12:00:45.509+02:002011-05-03T12:00:45.509+02:00Sola to pyszna ryba i wyobrażam sobie,że w sałatce...Sola to pyszna ryba i wyobrażam sobie,że w sałatce smakuje rewelacyjnie. Ja jak na razie korzystam z moich zamrażalnikowych zapasów pstrąga - mam w rodzinie wędkarza, więc wiesz... ;) ale do takiej sałatki tez będzie pasować :D Miłego dnia :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01181899135924730323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-46447073886158540112011-05-03T10:35:56.693+02:002011-05-03T10:35:56.693+02:00muszę coś rybnego przygotować w najbliższym czasie...muszę coś rybnego przygotować w najbliższym czasie, bo mi 'smaka' narobiłaś:)goh.https://www.blogger.com/profile/05909451937293064018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-66637544024491767852011-05-03T09:46:36.500+02:002011-05-03T09:46:36.500+02:00@Goh, z chęcią Ci będę przypominać, dopóki to wytr...@Goh, z chęcią Ci będę przypominać, dopóki to wytrzymasz.;)))<br />Nie każda rybka oczywiście musi smakować tak samo, nawet więcej - jestem przekonana, że ryba to jedno z najbardziej plastycznych kuchennych produktów - bardzo wdzięczna w obróbce i ciekawa. A przy tym jest jej tyle i tak różniących się między sobą gatunków!<br />Ryby to jedyne zafiksowanie, któremu z pasją bym się oddała.:) Właściwie już to chyba robię.:) Jakby co, Gosiu, możesz dołączyć.;)<br /><br />@Maggie, zapraszam zatem do stołu na rybkę.:) Wkrótce znów przygotuję coś miłego.:)<br /><br />@Żeńka - myślę, że brokuł smakowałby do tego wybornie - szkoda, że się wcześniej z Tobą nie skonsultowałam, ale nic to - jeszcze będzie okazja go do niej dodać, bo ta sałatka z pewnością wróci na mój stół i to nie raz.<br />A o parmezanie - zapomniałam!<br />Podobnie jak o dodaniu go do zupy.<br />Starość nie radość.:))))Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-74707400364080009322011-05-03T09:14:32.692+02:002011-05-03T09:14:32.692+02:00Na taką sałątkę nie musisz mnie długo namawiać:) L...Na taką sałątkę nie musisz mnie długo namawiać:) Lubię te duety, anchois i makaron, makaron i ryby. Ja do makaronu z anchois dodaję brokuła, też ładnie się komponuję, no i parmezan!żeniahttps://www.blogger.com/profile/07479115320396654636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-44867886036072100362011-05-03T07:38:20.300+02:002011-05-03T07:38:20.300+02:00Mnie na ryby namawiac nie trzeba - uwielbiam, i to...Mnie na ryby namawiac nie trzeba - uwielbiam, i to w kazdej postaci. Taka salatke tez z checia bym zjadla.Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-37855596171706260612011-05-02T20:48:36.202+02:002011-05-02T20:48:36.202+02:00Lekka, dzięki za te wpisy o rybach:) Mi trzeba cią...Lekka, dzięki za te wpisy o rybach:) Mi trzeba ciągle przypominać o jedzeniu ryb, od czasu do czasu przekąszę coś zapuszkowanego lub uwędzonego... Twój przepis daje nadzieję, że nie każda rybka musi być w sosie cytrynowym albo z grilla, o sałatce (poza tuńczykowej) faktycznie nie pomyślałam:)goh.https://www.blogger.com/profile/05909451937293064018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-51373742772262523522011-05-02T20:46:41.769+02:002011-05-02T20:46:41.769+02:00@Turlaczku, takim rybnym smakoszem/znawcą to ja ni...@Turlaczku, takim rybnym smakoszem/znawcą to ja nie jestem. Sola wydaje mi się do sałatki całkiem niezła i smakowo (jest stosunkowo łagodna w smaku) i w konsystencji, co jeśli chodzi o sałatki, to jest w ogóle podstawa, bo wiele ryb się po prostu po obróbce termicznej totalnie rozpada.<br /><br />A tuńczyk z puszki jest okej - tez go lubię i używam.:)<br /><br />@Katie, dzięki za linka.:) Zajrzę.:)<br /><br />I bardzo fajnie, @Aniu, że nie zagłuszasz w sobie głosu intuicji - na tym się zazwyczaj całkiem dobrze wychodzi, pod warunkiem, że się nie jest pozbawionym słuchu.;)<br />Śledzie są boskie - uwielbiam - zwłaszcza te zrobione przez moja mamę na Wigilię - jej ubiegłoroczne to były najlepsze śledzie, jakie kiedykolwiek stworzono na Ziemi - jestem o tym święcie przekonana.:) Muszę wziąć od niej przepis i Ci podrzucić.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-43593679489380371012011-05-02T20:27:34.377+02:002011-05-02T20:27:34.377+02:00@Agik, strasznie się cieszę, że Ci się podobają.:)...@Agik, strasznie się cieszę, że Ci się podobają.:)<br />Do najbliższego makro mam 60 km - do Lublina, ale w końcu tam kiedyś na pewno zawitam, bo mi się marzy jagnięcina, a ponoć właśnie tam można ją nabyć.:)<br /><br />Oj, przykro mi z tym ładowaniem.<br />Żeby było szybkie, zamieszczam tylko jedną notkę naraz i małe zdjęcia, ale zobaczę czy cokolwiek jeszcze można zrobić, choć na wiele bym nie liczyła.:( Tutaj pewnie decydujące znaczenie ma jednak szybkość łącza i komputer.<br />Nie wiem czego mogłabym Ci więc życzyć, oprócz cierpliwości?;)<br />Uściski.:)<br /><br />@Thiesso, dasz wiarę, że i ja czytając ten przepis zastanawiałam się czy to na pewno jest sałatka, czy jednak drugie danie.:))) Nawet coś Ci wspomniałam o tym dylemacie w poprzednim komentarzu.:))) Ale śmiesznie.:)))<br />Może sałatka przez rodzaj i liczbę dodatków?<br />Uwierz, nie wiem, niemniej w życiu spotkałam się już z wieloma daniami o nazwie sałatka, które były dla mnie pod tym względem problematyczne, np. sałatka bawarska z ziemniaków na ciepło, która wygląda jak dodatek warzywny do mięsa, albo sałatka z kurek na ciepło, która wygląda jak sos kurkowy. Zresztą jest tego mnóstwo.<br /><br />Niemniej faktem jest, że i ja patrzę na zimny makaron podejrzliwie, choć mam koleżankę - mistrzynię sałatek, która robi je również z makaronu i są przy tym absolutnie przepyszne!<br /><br />Co do tej, to w końcu poszłam za oryginalnym przepisem.:)<br /><br />Jadłam tuńczyka w US, zawsze z grilla - nadaje się do tego, jak mało która ryba, ze wzgledu na swoje mięso o rzeczywiście specyficznej konsystencji.<br />W US szlachetne ryby są droższe, niż wieprzowina i drób - porównywalne z fenomenalną wołowiną na steki i jagnięciną - w byle jakim markecie dostać można kilkanaście gatunków świeżych ryb, które na miejscu sprzedawcy filetują i sprawiają, jak tylko się tego życzy. Rybie eldorado, do którego się przyzwyczaiłam i za którym bardzo tęsknię.<br /><br />Czy przepis na to anchois jest na Twoim blogu?<br />Bardzo chciałabym spróbować czegoś, co tak zachwalasz.:)<br /><br />I dzięki za polecenie firmy - trudno się połapać w tym gąszczu marek i produktów.:)<br />Serdeczności.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-75232777315599563362011-05-02T20:14:30.978+02:002011-05-02T20:14:30.978+02:00Bardzo ciekawe informacje. Ja nawet posiadając tyl...Bardzo ciekawe informacje. Ja nawet posiadając tylko szczątkową wiedzę na temat wartości ryb jakoś tak intuicyjnie od zawsze w nich gustowałam.A najbardziej to chyba mimo wszystko lubię śledzie:)Acirihttps://www.blogger.com/profile/08497115801165802653noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-29028573548761839992011-05-02T20:13:03.743+02:002011-05-02T20:13:03.743+02:00@Lekka: to nie była sałatka tylko ciepłe danie mak...@Lekka: to nie była sałatka tylko ciepłe danie makaronowe z tuńczykiem i pomidorami :) Zamieściłam tu http://katieswonders.blogspot.com/2011/05/working-girls-pasta.html <br />pozdrawiam, również dziękuję za odwiedziny :)katiehttps://www.blogger.com/profile/12503841354381904680noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-9513660294196500782011-05-02T20:03:06.599+02:002011-05-02T20:03:06.599+02:00@Katie, jestem bardzo ciekawa Twojej sałatki, więc...@Katie, jestem bardzo ciekawa Twojej sałatki, więc na pewno będę jej wyglądać.:)<br />Dziękuję za wizytę.:)<br /><br />@Doctorku, bo my mamy podobne gusta kulinarne, ot, co.;)<br /><br />@Ago, najedliśmy się we czwórkę, bo jeszcze poczęstowałam moją mamę. Tata niestety nie lubi morskich ryb, nad czym ubolewam.:(<br />Dzięki.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-30006762397424276022011-05-02T19:52:01.595+02:002011-05-02T19:52:01.595+02:00Jak zwykle wtrace swoje 3 grosze. Danie niezwykle ...Jak zwykle wtrace swoje 3 grosze. Danie niezwykle smakowite, zestaw pierwszorzedny, ale nie nazwalabym tego salatka. Dla mnie to po prostu makaron, bo na cieplo. Pisze tak dlatego, ze makaron na zimno jest dla mnie w ogole niejadalny i salatki makaronowe z tegoz wzgledu rowniez.<br />Jesli chodzi o tunczyka to u mnie nie ma z jego dostaniem problemu, gorzej z jego cena. Niestety, ale kosztuje 2-3 razy wiecej od krewetek, ktore uwielbiam. Tunczyk jest charakterystyczna ryba, ktora sie blyskawicznie wysusza. Trzeba wyczuc moment, kiedy na wierzchu jest usmazony a w srodku lekko rozowy. Najlepiej podsmazyc chwile i szybko zawinac w folie aluminiowa, zeby doszedl. <br />Jesli chodzi o anchois to slusznie zaznaczylas, ze musza byc dodane w odpowiedniej ilosci, zeby podkreslic smak danie a nie go zdominowac. Moj ulubiony makaron z anchois jest z dodatkiem brokulow i bulki tartej i do dietetycznych raczej nie nalezy, alo ten smak...teraz jak sobie przymomnialam to zjadlabym natychmiast. Powstrzymuje mnie fakt iz nie posiadam w domu bulki tartej ani niczego z czego moglabym ja zrobic. Goraco polecam filety anchois z pietruszką i czosnkiem w oleju słonecznikowym marki Princes, najlepsze z wszystkich wyprobowanych i nie trzeba ich szybko zuzywac jak po otwarciu puszki, bo w praktycznym sloiczku moga stac w lodowce po otwarciu kilka tygodni. Nie mam oczywiscie nic wspolnego z ta firma.thiessahttp://sfinjak.wroclaw.pl/eggblognoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-55288711406877707252011-05-02T19:44:53.080+02:002011-05-02T19:44:53.080+02:00Mam problem z rybami w sałatkach. Jeśli używam, to...Mam problem z rybami w sałatkach. Jeśli używam, to głównie tuńczyka z puszki. To pewnie ze względu na charakterystyczny smak, jakie mają smażone/pieczone ryby. Połączenie go z innymi składnikami jest nie lada sztuką. No i wybór takiej ryby, która nie zdominuje smaku całości :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-9366902763269936232011-05-02T19:36:58.246+02:002011-05-02T19:36:58.246+02:00Jakie Ty masz świetne pomysły :)
Mieszkam w zapyz...Jakie Ty masz świetne pomysły :)<br /><br />Mieszkam w zapyziałej osadzie, ale stek z tuńczyka widuję często w makro. Tylko cena jest powalająca.<br /><br />Lekka, bardzo długo mi się ładuje Twój blog :(<br />Jak mam internet z kabelka, to nie ma sprawy, ale po ostatniej burzy korzystałem z prepaidowego mobilnego internetu i to było okropne- pobór danych i ślimacze tempo...<br />Nie wiesz, czy jakoś mogę przyspieszyć?agikhttps://www.blogger.com/profile/03475134906090674816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-75795468319743963712011-05-02T16:56:04.099+02:002011-05-02T16:56:04.099+02:00super przepis na salatke:) i makaron i rybka... mo...super przepis na salatke:) i makaron i rybka... mozna sie spokojnie najesc do syta:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-89350444637796008022011-05-02T16:51:49.697+02:002011-05-02T16:51:49.697+02:00Ale super! Uwielbiam takie sałatki :) Na pewno spr...Ale super! Uwielbiam takie sałatki :) Na pewno spróbuje!Marianna Hallhttps://www.blogger.com/profile/07501762618914139217noreply@blogger.com