tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post5339657346108559679..comments2024-03-22T12:36:50.751+01:00Comments on Lekki(ej) Blog: SURÓWKA Z BRUKSELKILekkahttp://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-7305923916145395592011-04-10T09:00:32.069+02:002011-04-10T09:00:32.069+02:00Żebysz jeszcze ta makadamia, @Kuchareczko, nie był...Żebysz jeszcze ta makadamia, @Kuchareczko, nie była taka kaloryczna! Nie chce mi się sprawdzać, ale te orzechy mają coś ok. 700 kcal! Więcej, niż czekolada! Stosunkowo mało białka i coś ponad 70% tłuszczu.<br />Wczoraj sobie chciałam skubnąć kilka na kolację - straszną miałam ochotę - ale powstrzymała mnie myśl, że 4 takie orzechy to jak cały posiłek, a akurat przez cały dzień jadłam wyjątkowo przykładnie. Zostawię je sobie do podskubania na bardziej sprzyjającą okazję... Jakąś podróż na przykład... Czy coś...:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-21894395929110876332011-04-09T08:42:48.800+02:002011-04-09T08:42:48.800+02:00Zwróciłam uwage na orzeszki - uwielbiam macadamię!...Zwróciłam uwage na orzeszki - uwielbiam macadamię! Sa zupełnie inne od reszty orzechów, dla mnie dużo delikatniejsze. Pychamniam :)Asiahttps://www.blogger.com/profile/09764586836177064619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-26716250495467716422011-04-09T07:56:08.070+02:002011-04-09T07:56:08.070+02:00@Piotruś, to w Tobie lubię, że Ty jesz prawie wszy...@Piotruś, to w Tobie lubię, że Ty jesz prawie wszystko.:)<br />Tak się domyślam, że masło i bułka tarta byłyby w stanie wspomóc smakowo brukselkę.<br />Ale to akurat dla osoby odchudzającej się taki sobie tandem.;)<br />A orzechy koniecznie skosztuj.:)<br />Koniecznie.:)<br /><br />@Kaś - jesz je tak po prostu, czy jakoś przyrządzasz?<br /><br />@Kawiarenko, pomysł z dekoracją potraw listkami brukselki znakomity! Zamierzam wykorzystać.:)<br />Ooo, to smutne, że Pani nie jada... Orzechy to samo zdrowie. Chociaż ponoć są schorzenia, które raczej nie zalecają ich w diecie. Dowiem się dzisiaj, jakie.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-32396144753987557942011-04-09T07:46:33.722+02:002011-04-09T07:46:33.722+02:00@Mollisiu, kto wie, czy to zadziwienie nie było wł...@Mollisiu, kto wie, czy to zadziwienie nie było własnie moim motorem działania. No i jeszcze świadomość, że ta nielubiana brukselka jest taka zdrowa i że może jednak jest sposób, żeby ją jeść.:)<br /><br />@Haniu, no właśnie miałam tak samo.:) Ale teraz, zachęcona tym doświadczeniem, zamierzam próbować dalej.:)<br /><br />@Agik, pisz o swoich wrażeniach, jeśli zdecydujesz się spróbować.:)<br />Sos genialny - potwierdzam.:)<br /><br />@Atrio, zajrzałam do przepisu, który podałaś - bardzo fajny przepis. Niewykluczone, że z niego skorzystam - brukselka jest na liście 10 najbardziej wartościowych warzyw świata - warto ją oswajać.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-33793315452240733572011-04-08T18:34:42.934+02:002011-04-08T18:34:42.934+02:00Stanowczo bardziej wolę brukselkę od brokułów.
Jak...Stanowczo bardziej wolę brukselkę od brokułów.<br />Jak do tej pory jej listki służyły mi do dekorowania mięsnych potraw. Podejme próbę,<br />ale ze względu na partnerkę, będę musiał dokonać zmian składników. Moja Pani nie jada orzechów :-(Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-32668478937651561722011-04-08T14:43:34.447+02:002011-04-08T14:43:34.447+02:00moją uwagę przykuły orzechy makadamia - kocham je!...moją uwagę przykuły orzechy makadamia - kocham je! bardzo fajna propozycjaKaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-85415711395567387282011-04-08T12:13:03.061+02:002011-04-08T12:13:03.061+02:00Już jako dziecko wyjadałem brukselkę z zupy warzyw...Już jako dziecko wyjadałem brukselkę z zupy warzywnej. Zawsze fascynowała mnie taka mała kapustka (miniaturka ogromnej). <br />Jakiś czas temu znajomi poczęstowali mnie gotowaną brukselką z masłem i bułka tarą. Bardzo dobra. <br />Kiedyś w porywie szału kulinarnego, naśladując Makłowicza, wykonałem brukselkę z pulpetami, ale nie zachwyciła :) <br />Cieszę, że znalazł się ciekawy i zdrowy przepis (i te orzechy) na niedoceniana biedną, małą brukselkę :)piotrsolohttps://www.blogger.com/profile/18437948362829519787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-1309707714655747972011-04-08T00:02:13.378+02:002011-04-08T00:02:13.378+02:00Ja robiłam brukselkę z dodatkami owoców jałowca i ...Ja robiłam brukselkę z dodatkami owoców jałowca i też było fajnie:)<br /><br />http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2011/01/zimowa-brukselka-z-owocami-jaowca.html<br /><br />Co do surowej, także zdarzyło mi się dodać do surówki, ale taką naprawdę drobniutko posiekaną. Nie znam orzechów makadama, ale wierzę, że połączenie jest pyszne!Atria C.https://www.blogger.com/profile/05957210822638996006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-9003095803855765992011-04-07T23:59:10.262+02:002011-04-07T23:59:10.262+02:00Jutro ( jak gdzieś uwidzę), to kupię sobie 2 kulec...Jutro ( jak gdzieś uwidzę), to kupię sobie 2 kuleczki brukselki... i zobaczę czy lubię. Przyznam, że od gotowanej brukselki mam taki odrzut, że nawet nie miałam zamiaru czytać tej notki, w której brukselka występuje jako pierwsza gwiazda. Dobrze, ze przeczytałam, bo mi nie przyszłoby do głowy, że można jeść brukselkę na surowo. A może taką właśnie lubię?<br />Sos genialny :)agikhttps://www.blogger.com/profile/03475134906090674816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-38005340883998508282011-04-07T22:16:30.624+02:002011-04-07T22:16:30.624+02:00Nigdy nie jadłam surowej brukselki, gotowaną też r...Nigdy nie jadłam surowej brukselki, gotowaną też rzadko jadam - to warzywo czeka, aż je oswoję, bo dotychczas nie przekonałam się jeszcze do jego smaku.Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-2213531287350888992011-04-07T21:57:47.049+02:002011-04-07T21:57:47.049+02:00Rzeczywiście, wygląda apetycznie! Prawdę powiedzia...Rzeczywiście, wygląda apetycznie! Prawdę powiedziawszy brukselka zamiast kapusty pekińskiej to dla mnie kompletne novum. Zaintrygowało mnie to, powiem szczerze. Muszę spróbować! :)Obywatelka Matkahttps://www.blogger.com/profile/04889401337121923288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-57886765356615583742011-04-07T19:37:32.324+02:002011-04-07T19:37:32.324+02:00@Kingo, surowa brukselka to jak zupełnie inne warz...@Kingo, surowa brukselka to jak zupełnie inne warzywo. Myślę, że spokojnie może ją jeść nawet ktoś, kto gotowanej brukselki nie znosi.<br /><br />A widzisz - w oryginalnym przepisie jest mowa o soczewicy francuskiej - nie sądziłam, że różnica może być aż tak istotna.<br />Ale tu winna była głównie brukselka, która zachowała się jak sałata i bardzo szybko całkiem zwiędła.<br />Ten przepis na brukselkę duszoną masz na swoim blogu?<br /><br />Jak to było, @Aniu, w Jasminum? Jeśli oglądałaś. "I co się dziwisz?":)<br /><br />Pisz, @Żeńko, jak zrobisz, bardzo proszę.:)<br /><br />A Ty, @Paulo, nie wyssałaś tej miłości z mlekiem matki?;)<br /><br />Spróbuj, @Beti. Może niekoniecznie w tej akurat formie, ale w ogóle.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-24285018446230910372011-04-07T19:03:26.415+02:002011-04-07T19:03:26.415+02:00ciekawe bardzo, za gotowaną brukselką nie przepada...ciekawe bardzo, za gotowaną brukselką nie przepadam, ale może surowa...? podobaja mi się w połączeniu z orzechamiBetihttps://www.blogger.com/profile/02193035833276918216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-9771621522561855072011-04-07T18:18:28.559+02:002011-04-07T18:18:28.559+02:00to coś dla mojej Mamy-miłośniczki brukselki :)to coś dla mojej Mamy-miłośniczki brukselki :)Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-67178239463405294372011-04-07T16:02:46.298+02:002011-04-07T16:02:46.298+02:00@Biedronko, staram się, żeby było zawsze.:)
@Koma...@Biedronko, staram się, żeby było zawsze.:)<br /><br />@Komarko, czyli jest dla mnie jeszcze jakaś szansa.:) A smaki jak najbardziej się zmieniają - pomidory zaczęłam jeść dopiero w okresie dojrzewania, a majonez w wieku 20 lat. W sumie jakie to dziwne wszystko...<br />To dlaczego mi nie powiedziałaś, że te orzeszki są takie dobre?;) Teraz do końca życia będę musiała nadrabiać stracony czas.;)<br /><br />@Małgoś, to fatalnie z tymi kapustnymi, oj.:( No zmartwiłam się. A jest coś, co na tarczycę jest wskazane?<br /><br />Są najbardziej, to fakt, ale to są tłuszcze jednonienasycone czyli super zdrowe - lek na choroby sercowo-naczyniowe. Kilka dziennie w diecie i można zawałowi i wieńcówce powiedzieć papa.<br />Tylko jak zjeść ich kilka, kiedy one są takie pyszne?! A te prażone to już w ogóle - oderwać się wręcz nie można.<br /><br />@Doctorku, i Ty Brutusie?;)<br />Ty też jadłaś i milczałaś?;)<br />W jakim ja się towarzystwie obracam, jak rany...;)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-30936397225524875362011-04-07T15:52:21.242+02:002011-04-07T15:52:21.242+02:00Ach , ja też lubię ten blog "Joy the Baker&qu...Ach , ja też lubię ten blog "Joy the Baker":) Sałatka idealna na wiosenne słabości ciała, a szczególnie sos, fantastyczne składniki, zapisuję do szybkiego zrobienia:)żeniahttps://www.blogger.com/profile/07479115320396654636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-22831776736478505292011-04-07T15:44:34.755+02:002011-04-07T15:44:34.755+02:00Jak nic:), ale w końcu "przednówek" - co...Jak nic:), ale w końcu "przednówek" - co się dziwić:)Acirihttps://www.blogger.com/profile/08497115801165802653noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-72791959213924688332011-04-07T15:32:21.330+02:002011-04-07T15:32:21.330+02:00Wiesz, ja w tym roku poszukiwałam nowych przepisów...Wiesz, ja w tym roku poszukiwałam nowych przepisów z udziałem brukselki, żeby nie jeść tylko parowanej, bo mąż się na nią nie łapał i toczyły się negocjajce, żeby choć jedną zjadł - jak z dzieckiem:) Znalazłam jednen przpis na duszoną m.in. w soku z pomarańczy - pycha, a drugi po francusku, podsmażaną z boczkiem - taka sobie. Na surowo ie jadląm, pozostałe sklądniki b. lubię zwląszcza soczewicę, więc zrobię - jak się znów sezon zacznie!!! Co do sosu z ananasa, to wyobrażam sobie jej smak, bo 2 dni temu robiłam ananasa po malajsku, ktory odrobinę miala wspólnego z Tw. sosem i byl mniam.<br /><br />Może konzystencja ciapowata, bo soczewica trochę rozgotowana, zresztą zielona i czerwona mają tendencje do zamieniania się w pulpę. Na sypko wychodzi czarna beluga i frnacuska du pay. Pozdr.Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-85601732519973309952011-04-07T15:10:40.968+02:002011-04-07T15:10:40.968+02:00Bardzo smakowite zestawienie warzywek :) A orzechy...Bardzo smakowite zestawienie warzywek :) A orzechy makadamia uwielbiam!Marianna Hallhttps://www.blogger.com/profile/07501762618914139217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-24538040542753095162011-04-07T15:08:22.712+02:002011-04-07T15:08:22.712+02:00A ja lubie brukselke. Moze nie jakos... namietnie ...A ja lubie brukselke. Moze nie jakos... namietnie ;) ale lubie. Tyle ze "tarczycowo" musze unikac wszystkich kapustnych, o czym sie niedawno dowiedzialam i co - przyznam szczerze - jest dla mnie prawdziwym ciosem :( No bo to nie tylko kapusta, ale i moj ukochany kalafior, i brokul, i brukselka... <br />A orzechy macadamia, to moje najulubieńsze i bardziej lubie chyba tylko migdaly. Niestety sa tez, jsli mnie pamiec nie myli, najbardziej kaloryczne z wszystkich orzechow. Szkoda, nie? Chetnie jadlabym codziennie, bo drogie sa, to fakt, ale ja jem tylko kilka orzeszkow dziennie, to jakos bym przezyla ;)Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-40346549786096304992011-04-07T14:47:56.724+02:002011-04-07T14:47:56.724+02:00Z brukselką miałam podobnie jak z porem - nienawid...Z brukselką miałam podobnie jak z porem - nienawidziłam jej w dzieciństwie, a teraz lubię coraz bardziej i bardziej. Do tego najbardziej pociąga mnie w niej właśnie ta odrzucająca wcześniej goryczka :) Fajna wiosenna surówka. A dodatek orzechów macadamia - mniam :)Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-74525730646478897472011-04-07T13:52:57.584+02:002011-04-07T13:52:57.584+02:00Jak tu u Ciebie dietetycznie ;-))
www.przysmakie...Jak tu u Ciebie dietetycznie ;-))<br /><br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-89074712631396862882011-04-07T13:13:12.012+02:002011-04-07T13:13:12.012+02:00@Margarytko, smakuje jak delikatna kapusta, mniej ...@Margarytko, smakuje jak delikatna kapusta, mniej więcej jak pekińska - dla mnie rewelacja. Na pewno będę teraz kupowała jej niewielkie ilości i dodawała do innych surówek.<br />Gdybyś próbowała tego przepisu, spróbuj może użyć zwykłej kapusty cienko poszatkowanej? Moim zdaniem brukselka była stanowczo za miękka.<br />A może sosu dałam za dużo?<br />Naprawdę nie wiem.<br /><br />@Grażynko, ja mam jak najbardziej pozytywne odczucia.:)<br /><br />@Amber, przyznam, że mi to odebrało całą radochę z konsumpcji, w końcu czegoś naprawdę dobrego.<br />Za sos oddaję prawą rękę!:)<br /><br />@Turlaczku, w tej formie jest zjadliwa bardziej, niż bardzo. A powrót owoców do diety w idealnym momencie! Cieszę się razem z Tobą.:)<br />No i z całego serca gratuluję osiągnięcia wymarzonej wagi!:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-55977345980174168312011-04-07T12:57:12.463+02:002011-04-07T12:57:12.463+02:00Fiu, fiu... też się przyznam: nie lubię brukselki....Fiu, fiu... też się przyznam: nie lubię brukselki. Może dlatego, że od dzieciństwa kojarzy mi się właśnie z gotowaną w zupie jarzynowej (zawsze wybierałam albo mama to za mnie robiła, wiedząc, że nie zdzierżę ;)).<br />Ale ta sałatka ma tak nieziemskie składniki, że zjadłabym. Też mam fazę owocowo-warzywną, a że owoce mi wróciły do diety, entuzjazm rośnie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-10807032445617435872011-04-07T12:55:21.508+02:002011-04-07T12:55:21.508+02:00A ja też nie lubię rozciapcianych sałatek.Surowej ...A ja też nie lubię rozciapcianych sałatek.Surowej brukselki nigdy nie jadłam.<br />Natomiast sos biorę w ciemno.Musi być znakomity!<br />Pozdrawiam.Amberhttps://www.blogger.com/profile/08879281466260575379noreply@blogger.com