tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post4434487202511437435..comments2024-03-22T12:36:50.751+01:00Comments on Lekki(ej) Blog: ZIELONE CURRY Z HALIBUTALekkahttp://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-47550605582673280482011-05-21T21:18:03.920+02:002011-05-21T21:18:03.920+02:00Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie - na pewno się...Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie - na pewno się odezwę.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-81513765832564282992011-05-21T20:18:03.348+02:002011-05-21T20:18:03.348+02:00Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wr...Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs na stronie www.kpryba.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-28283404483989471942011-03-19T11:18:31.258+01:002011-03-19T11:18:31.258+01:00@Komarko, cieszę się z Twoich odwiedzin i zaprasza...@Komarko, cieszę się z Twoich odwiedzin i zapraszam częściej.:)<br /><br />O tak, o rybach mam zamiar przypominać i informować na wszystkie możliwe sposoby - są tego warte ze wszech miar.:)<br />Będzie mi tym bardziej miło, jak zobaczę jakąś rybkę na Twoim blogu.:) <br />Serdeczności!<br /><br />@Kaś, dzięki - chętnie Ci pokibicuję w tym nawracaniu.:)<br /><br />@Auroro, witaj!<br />Dziękuję za dobre słowo i postaram się zasłużyć na więcej.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-33050623317643192222011-03-19T09:59:39.941+01:002011-03-19T09:59:39.941+01:00świetna idea bloga, super przepis, uwielbiam rybki...świetna idea bloga, super przepis, uwielbiam rybki !Aurorahttps://www.blogger.com/profile/10488107011325447471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-88894860531485848882011-03-18T20:24:14.989+01:002011-03-18T20:24:14.989+01:00chyba nawrócę się na ryby, bo danie wygląda wspani...chyba nawrócę się na ryby, bo danie wygląda wspaniale :)Kaśhttps://www.blogger.com/profile/01950579340955819238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-1784065010024153232011-03-18T14:19:04.605+01:002011-03-18T14:19:04.605+01:00Rybne curry chodzi za mną już chyba od dwóch tygod...Rybne curry chodzi za mną już chyba od dwóch tygodni. Szczególnie, że obiecałam sobie, że ryby już na stałe wprowadzę do tygodniowego menu. Cieszę się, że mi przypomniałaś o tym curry i przy okazji dowiedziałam się czegoś nowego o rybach :) Pozdrawiam!Komarkahttps://www.blogger.com/profile/00296537490475373456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-8896959841505455722011-03-17T22:39:59.009+01:002011-03-17T22:39:59.009+01:00@Kingo, i dlatego tak się cieszę, że wymyśliłaś tę...@Kingo, i dlatego tak się cieszę, że wymyśliłaś tę akcję i że w jej ramach możemy propagować ryby, jak tylko się da.:)<br /><br />Czerwone mięso byłoby nawet okej, gdyby się je jadało okazjonalnie, ale w Polsce to przecież wciąż kulinarny fundament. Przynajmniej u starszego pokolenia. Bo jeśli chodzi o młodych, to jednak chyba coraz więcej ma otwartą głowę i chętnie eksperymentuje. Również z rybami i owocami morza.:)<br /><br />No to się cieszę, że łosoś smakował.:)<br />Z tym selerem to miałam to samo wahanie - czy nie za dużo go w przepisie, ale pomyślałam, że najwyżej go wykorzystam jeszcze do czegoś. Niemniej się okazało, że było go właśnie tyle, ile trzeba i wizualnie i smakowo.<br /><br />Raczej, tak, raczej dania są dla 4, rzadko dla większej liczby osób. Jeśli dla mniejszej, to wtedy to piszę, bo czasem faktycznie robię coś tylko dla siebie lub dla siebie i córki. <br />Kaloryczność natomiast podaję zawsze dla całości wymienionych w przepisie składników. Z tym, że jej wartość nie jest podana co do 1 kalorii, tylko zaokrąglana - wyłącznie dla ogólnej orientacji.:)<br /><br />@Biedr_ona, zdrowo... zupełnie, jak u Ciebie.:)<br />Na pewno Cię odwiedzę.:)<br /><br />@Piotruś, i jeszcze obiecaj, że je zjesz.;)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-7420345277544773442011-03-17T22:09:07.185+01:002011-03-17T22:09:07.185+01:00Motto dnia: Ryba wpływa na wszystko - jak powiedzi...Motto dnia: Ryba wpływa na wszystko - jak powiedziała kiedyś moja córka.<br />Czas zrobić rybny rachunek sumienia :)<br />Zgrzeszyłem bo za mało ryby jadłem (w niedzielę i święta również). <br />Przez własne zaniedbanie.<br />Postanawiam to zmienić i żałuję swojej kulinarnej ignorancji (i indolencji również). <br />Od dzisiaj wszędzie będę głosił wyższość dań rybnych nad innymi (to jako pokuta).<br />W ramach zadośćuczynienia wykonam powyższe zielone danie. <br />Amen :)piotrsolohttps://www.blogger.com/profile/18437948362829519787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-12730602872637308652011-03-17T19:34:43.946+01:002011-03-17T19:34:43.946+01:00Ojej.. tu też bardzo zielono.. i tak zdrowo! ;-)
...Ojej.. tu też bardzo zielono.. i tak zdrowo! ;-)<br /><br />Jutro też planuję rybkę w moim menu.. ale podana w inny sposób ;-))<br /><br />Zielona Rybko powiedz przecie.. ;-DD<br /><br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-74845837332766873222011-03-17T17:59:21.047+01:002011-03-17T17:59:21.047+01:00Podpisuję się pod tym co napisałaś o nienasyconych...Podpisuję się pod tym co napisałaś o nienasyconych kwasach tłuszczowych, te własnie "zdrowe" tłuszcze nalezy spożywac, bo sa istnym dobrodziejstwem dla naszego organizmu, zwłaszcza omega 3 i omega 6, których nasz organizm sam nie wytwrza i trzeba je sobie dostarczyć. A skąd - na napewno nie z czerwonego mięsa :) Świetna mieszkanak ziół, spróbuję. <br />A przede wszystkim , to spiesze donieść, zę zrobiłam grantini z łososia w połaczeniu z białą rybą i wyszło wyrąbiste. Najgorsze jest to, ze dałam mniej selera, bo ta proporcja wydawała mi się ogromna, a okazało się, że ilości które podałaś były optymalne.nastepnym razem będe się sciśle trzymac przepisu! <br /><br />Mam pytania czy zawsze podajesz sklądniki na 4 osoby 9ja musze na 2 dostosowywać i czy kcal, które podajesz dotyczą całego dania na np. 4 osoby, czy 100 g., co raczej mało prawdopodobne :)Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-49380678594027096212011-03-17T17:29:56.622+01:002011-03-17T17:29:56.622+01:00@Ka.wo, no to przybijamy piątki jak rybożerca z ry...@Ka.wo, no to przybijamy piątki jak rybożerca z rybożercą.;)<br />Skoro Ty też bierzesz pod uwagę taką możliwość (ryby z Marsa), to może w tym jest coś na rzeczy?;)<br /><br />@Eve, dzięki za miłe słowo - bardzo się cieszę, że Ci się spodobało to zdjęcie:), które w założeniu miało wyglądać jak zielona dżungla - z miętą i kolendrą na dalszym planie, ale co zrobić, kiedy mięty i kolendry niet?:)<br /><br />Zajrzę do Ciebie i obejrzę Twojego kurczaka w zieleni.:)<br /><br />@Doctor, dziękuję.:)<br />Koniecznie.:)<br />Ryby to... ocean kulinarnej rozkoszy.:)<br /><br />@Mopswkuchni, już sama nie wiem co do tej potrawy jest w stanie zachęcić bardziej - sos czy ryba?;)<br /><br />@Skawola, witaj, dziękuję, że wpadłaś i za dobre słowo.:)<br />Uważam, że mało który pomysł jest wart wypróbowania tak bardzo, jak ten.:)<br /><br />@Ago, dzięki serdeczne.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-2868150016537034572011-03-17T17:07:26.549+01:002011-03-17T17:07:26.549+01:00@Aniado, ale jesteś kochana...:) Dzięki.:)
Pisała...@Aniado, ale jesteś kochana...:) Dzięki.:)<br /><br />Pisałam kiedyś literackiego bloga, ale go zarzuciłam i przepadł w wirtualnej nicości...:)<br />Ale to, teraz, w takiej formie zaspokaja moje ambicje - taki Czytelnik jak Ty, Małgosia, może ktoś jeszcze - czegóż chcieć więcej?:)<br /><br />@Kulinarne-Smaki - no wiesz, wiosna idzie.;)<br /><br />@Kasiu, trochę tak, trochę się różnią, chociaż powiem Ci szczerze, że przenigdy nie chciałabym stanąć przed wyborem - które lepsze.:)<br />Jedno inne, drugie inne, a oba świetne!:)<br /><br />@Pinkcake, witaj, miło mi Cię gościć i dzięki za akcję.:)<br />Uzupełniłam notkę o dodatkowe informacje i mam nadzieję, że teraz już wszystko się wyjaśniło - im tłustsza ryba - tym więcej omega-3, ale chude też je mają.:)<br /><br />@Mar, dzięki za wizytę.:)<br />Żebyś wiedziała.:)<br />Dietetyczna kuchnia rzadko ociera się o kulinarne wyżyny, ale przy tym daniu można się wyzbyć wszelkich kompleksów i przestać czuć jak ubogi krewny szefa kuchni.;)<br /><br />@Grażynko, oj znam ten ból, oj znam - parę razy doświadczyłam takiej niespodzianki, toteż teraz mrożoną rybę kupuję nie na wagę, a tylko w opakowaniach - przynajmniej nikt mnie nie oszukuje bardziej, niż się tego spodziewam.:)<br /><br />Mleczko kokosowe jest the best!<br />Widziałam gdzieś w blogach przepisy na naleśniki na takim mleczku, może to jest pomysł? Zapoznania się z nim od słodkiej strony?Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-65774508761624747752011-03-17T16:47:04.252+01:002011-03-17T16:47:04.252+01:00zdjecia sa bardzo smakowite:) az slinka cieknie:)zdjecia sa bardzo smakowite:) az slinka cieknie:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-39816634638748372072011-03-17T16:41:50.080+01:002011-03-17T16:41:50.080+01:00@Margarytko, te trzy to też i moje ulubione.:)
A t...@Margarytko, te trzy to też i moje ulubione.:)<br />A tuńczyka nigdy nie widziałam w moim mieście świeżego - jest dobry na grilla, bo duży i tłusty.<br />Fajnie Ci z tymi rybami - mam nad morze tak daleko, że bywam tam raz na kilka lat, znaczy nad polskim...;)<br />No to rybujemy dzisiaj, Kochana, i chudniemy, bo na rybach robi się to koncertowo.:)<br /><br />@Majko, to masz dobry, zdrowy nawyk z tymi rybami - super.:)<br />A rybie curry jest znakomitym rozwiązaniem dla dietetycznej kuchni, bo rybka zestawiona z ostrzejszymi smakami przypraw nabiera charakteru nawet duszona. Prawdę powiedziawszy dla mnie curry to właśnie ryba.:)<br />Życzę Twojemu żołądkowi dużo zdrowia!:)<br /><br />@Kubełku, kiedyś napiszę więcej o tuńczyku - dobrze, że mi o tym przypomniałaś - dzięki.:)<br />A halibuta atakuj. W curry, czy w innym wydaniu - to obok łososia górna półka - przynajmniej w moim osobistym rankingu.:)<br /><br />Do nowych wiśni jeszcze bardzo daleko...<br />Ale do truskawek już ciut bliżej.:)<br />Wytrzymamy.:)<br /><br />@Aniu, myślę, że to wszystko przez zaporowe ceny ryb - mieszkam w bardzo biednym regionie kraju. Ludzie pewnie by jedli ryby częściej, gdyby były choć trochę tańsze.<br /><br />@Moniś, do tematu tuńczyka jeszcze wrócę.:)<br />A raczej - jeszcze go podejmę.:)<br /><br />Rozejrzę się za tym ostrobokiem - jeszcze nie miałam przyjemności kosztować.:) Dzięki za polecenie.:)<br /><br />@Maggie, cieszę się, że poznaję kolejnego ryboluba.;)<br />Te 1100 to wartość całości. Nie dzielę tego na porcje, żeby nie było, że sama ważę i jeszcze innym wydzielam.;)<br />Ale 4 osoby powinny się tym spoks najeść.;)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-42124120231813439662011-03-17T15:48:17.327+01:002011-03-17T15:48:17.327+01:00Halibuta jadłam ostatnio i zachwyciłam się tym bia...Halibuta jadłam ostatnio i zachwyciłam się tym białym mięskiem:) Carry z rybą jeszcze nie próbowałam, ale chętnie się na takie skuszę - wygląda bardzo smakowicie:)Skawolahttps://www.blogger.com/profile/15052464432208263007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-46040945911021423512011-03-17T14:27:27.830+01:002011-03-17T14:27:27.830+01:00Dawno nie jadłam halibuta. Ten zielony sos jest ba...Dawno nie jadłam halibuta. Ten zielony sos jest bardzo zachęcający :)<br />http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/mopswkuchnihttps://www.blogger.com/profile/06300750631941667260noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-71244424870251522602011-03-17T13:58:01.463+01:002011-03-17T13:58:01.463+01:00Piękne zdjęcia i przepyszny halibut! ;)
Ostatnimi ...Piękne zdjęcia i przepyszny halibut! ;)<br />Ostatnimi czasy jakoś mało ryb w moim menu więc koniecznie trzeba to zmienić :)Marianna Hallhttps://www.blogger.com/profile/07501762618914139217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-12862713192158936612011-03-17T12:44:34.784+01:002011-03-17T12:44:34.784+01:00u mnie dzisiaj w domku też będzie curry, też zielo...u mnie dzisiaj w domku też będzie curry, też zielone, ale z kurczakiem! takiego z rybą też bym z chęcią pochłonęła :D<br /><br />cudne jest to zdjęcie z cebulą i papryką, jakby się na randkę wybrali ;)<br /><br />miłego (zielonego) dnia!ewe.kotthttps://www.blogger.com/profile/08367787406428163107noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-26965178964132097442011-03-17T12:43:52.184+01:002011-03-17T12:43:52.184+01:00Bardzo apetycznie ta rybka wygląda - ja w ogóle je...Bardzo apetycznie ta rybka wygląda - ja w ogóle jestem rybożerna :) A z tym Marsem (patrząc na ceny ryb) niewyklóczone ;) Pozdrawiam :)Karolina https://www.blogger.com/profile/02599442421344193856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-56044426076494466822011-03-17T12:35:49.259+01:002011-03-17T12:35:49.259+01:00hehe.. i tak masz szczęście że coś ci z mrożonych ...hehe.. i tak masz szczęście że coś ci z mrożonych zostało i 20 % odpadło z wagi , bo mi ostatnio 20 % ZOSTAŁO. ;) Rybka wspaniała, choć powiem szczerze że mleczko kokosowe jako dodatek budzi we mnie jakoś negatywne skojarzenia. Choć jestem pewna, że jak dałabyś mi najpierw spróbować, a dopiero powiedziała z czego to jest , to by było do zaakceptowania :)Grażynahttps://www.blogger.com/profile/03036701023150034844noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-56172726457450632142011-03-17T12:07:55.197+01:002011-03-17T12:07:55.197+01:00wspaniałe..kocham curry, a już z rybą, taką rybą.....wspaniałe..kocham curry, a już z rybą, taką rybą..niebo w gębie, za przeproszeniem:) Uch, zgłodniałam:)Marhttps://www.blogger.com/profile/01230908322217037719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-26500251236639009062011-03-17T10:29:43.314+01:002011-03-17T10:29:43.314+01:00Skoro halibut ma tylko 2% tłuszczu, to czemu jest ...Skoro halibut ma tylko 2% tłuszczu, to czemu jest wśród polecanych ryb wysokotłuszczowych? ;)<br />Świetne curry!<br />Pozdrawiam na zielono:)Pinkcakehttps://www.blogger.com/profile/17058878636325448910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-13360795104710261112011-03-17T10:22:39.948+01:002011-03-17T10:22:39.948+01:00I ja kocham to rozwarstwiające się, zwarte, delika...I ja kocham to rozwarstwiające się, zwarte, delikatne mięso ryb :)) Przyznam szczerze, że curry jadłam tylko czerwone. Bardzo różnią się w smaku? :) Uściski!Kasiahttps://www.blogger.com/profile/13604006746387670901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-80129986017991918792011-03-17T10:07:53.146+01:002011-03-17T10:07:53.146+01:00Niesamowicie lekkie to danie :)Niesamowicie lekkie to danie :)kulinarne-smakihttps://www.blogger.com/profile/06586350456830985371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-7520898786198833172011-03-17T09:55:32.351+01:002011-03-17T09:55:32.351+01:00Kolejny wspaniały felieton kulinarny :) "Pal ...Kolejny wspaniały felieton kulinarny :) "Pal sześć..." - bawi do łez! Czy myślałaś już o pisaniu bloga literackiego? Ja już dzisiaj zapisuję się na subskrypcję :)<br />Przy okazji dodam - piękne i apetyczne zdjęcia :)<br />Pzdr AniadoAnonymousnoreply@blogger.com