tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post372745632633881975..comments2024-03-22T12:36:50.751+01:00Comments on Lekki(ej) Blog: SZASZŁYKI Z TOFULekkahttp://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-22484243030199975832011-07-17T11:06:35.118+02:002011-07-17T11:06:35.118+02:00Hej, @Hajduczku!:)
Smażone musi być jeszcze lepsze...Hej, @Hajduczku!:)<br />Smażone musi być jeszcze lepsze, jak wszystko, co smażone. Przynajmniej dla mnie.;)<br />Tego wędzonego koniecznie muszę spróbować - narobiłyście mi obie z Flowerkiem niezłego smaka.:) I ten pomysł z zastąpieniem wędzonki - super! Sama nigdy bym na to nie wpadła, ale bo też nie miałam pojęcia, że istnieje takie tofu.:)<br />O tej książce ktoś już pisał... Nie wiem czy nie Kinga przypadkiem - rozejrzę się za nią na Allegro.<br />Hajduczku, to tofu - jedno opakowanie - przywiózł mi Piotr z Kopenhagi, ze sklepu z ichnią zdrową żywnością - było tak dobrze przysmaczone ziołami, że nadawało się do jedzenia wprost z opakowania. Zmartwiłaś mnie wiadomością, że to nie jest ogólnie dostępny produkt.:( <br />Może dłuższe marynowanie?<br />Co o tym sądzisz?<br />Życzę udanych interesów i tego, żeby Ci się jednak udało utrzymać głowę na swoim miejscu - może się jeszcze przydać.;)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-78271414430122615012011-07-17T03:59:57.035+02:002011-07-17T03:59:57.035+02:00Ja czasami jadam tofu, z wiekiem i doświadczeniem ...Ja czasami jadam tofu, z wiekiem i doświadczeniem - coraz chętniej. Najbardziej smakuje mi zamarynowane smażone w woku lub na patelni albo wędzone podane z warzywami jako potrawa jednogarnkowa. Wędzone tofu pokrojone w kosteczkę i usmażone na oleju dodaję też tam, gdzie "normalni" ludzie dodają wędzonkę, skwarki itp (np. do żurku, do fasolki po bretońsku). W poznawaniu zalet tofu pomaga mi książka "Zaskakujące tofu", polecam - fajna, pomysłowa, ładnie ilustrowana i co najważniejsze - zawiera bardzo dużo fajnych, zaskakujących przepisów. A Twój pomysł na szaszłyki wypróbuję na pewno, ale intryguje mnie, gdzie udało Ci się kupić tofu naszpikowane rozmarynem i bazylią? Twoja nadzieja, że kupisz takie w Polsce może się okazać płonna nie tylko w jej południowo-wschodniej części, bo ja w części zachodniej (Wielkopolska) nigdy takiego tofu nie spotkałam. Jedyne dostępne to: naturalne, wędzone lub marynowane, a silken-tofu (czyli jedwabiste) dostępne jest tylko przez internet. Jak więc poradzimy sobie z tym problemem? Zrobimy inną marynatę? Bogatszą? Pokombinuj, bo ja teraz wcale nie mam czasu - prowadzę księgarnię, a zaczął się właśnie sezon podręcznikowy, więc mam "urwanie głowy". Czekam więc na gotowca, liczę na Ciebie... <br />Pozdrawiam gorąco - wegetarianka.hajduczekhttps://www.blogger.com/profile/13663202112408886539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-20863302321487643242011-07-16T21:19:31.400+02:002011-07-16T21:19:31.400+02:00No właśnie, @Flowerku, to kolejny znakomity sposób...No właśnie, @Flowerku, to kolejny znakomity sposób na bezpłciowość tofu.:) Oczywiście zajrzę do Ciebie.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-80943087722106848672011-07-16T21:04:11.211+02:002011-07-16T21:04:11.211+02:00Jak dostaniesz, to koniecznie sprobuj, bo w smaku ...Jak dostaniesz, to koniecznie sprobuj, bo w smaku jest naprawde ciekawe. Moje corki myslaly, ze to kielbasa :) Mam u siebie na blogu tez (narazie tylko) 2 przepisy z tymze tofu.Zapraszam :)flowerek.comhttp://www.flowerek.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-34722410805887403922011-07-16T19:45:40.175+02:002011-07-16T19:45:40.175+02:00@Flowerku, informacją o wędzonym tofu bardzo mnie ...@Flowerku, informacją o wędzonym tofu bardzo mnie zainteresowałaś. Rozejrzę się za nim będąc w Danii, bo jak mniemam u nich też raczej nie można narzekać na brak ciekawej oferty tego typu produktów.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-38488990663009982112011-07-16T17:42:04.104+02:002011-07-16T17:42:04.104+02:00Ja wierze, ze one sa dobre i na pewno kiedys tez p...Ja wierze, ze one sa dobre i na pewno kiedys tez przygotuje takie szaszlyki. Narazie przekonalam sie jednak do wedzonego tofu, ktore uwielbiam, ale naturalne, zatopione po pachy w ziolach moze tez w koncu przejdzie.Na szczescie w DE z zakupem tego cuda nie mam i korzystam dosc czesto :)flowerek.comhttp://www.flowerek.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-74328507624287467072011-07-16T10:02:53.917+02:002011-07-16T10:02:53.917+02:00@Kulinarne-Smaki, nie żałuj, to cudowne mieć przed...@Kulinarne-Smaki, nie żałuj, to cudowne mieć przed sobą nieznane!:)<br /><br />@Ewo, mam podobnie daleko - 12 km.:) Do sklepu ze zdrową żywnością, w którym nawet jeszcze nie wypatrzyłam tofu.:) Nic to, co się odwlecze, to nie uciecze.:)<br /><br />@Aniu, powiedzmy sobie szczerze - grill w strugach deszczu to wręcz żadna przyjemność, no chyba, że jest na jakiejś osłoniętej werandzie, a deszcz to nie tropikalna ulewa. Czekamy więc.;) U nas dzisiaj słońce, ale zimno...<br />Serdeczności.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-65058213923656120132011-07-15T22:07:43.880+02:002011-07-15T22:07:43.880+02:00Front grillowy chętnie zastosuję - ale pogoda nie...Front grillowy chętnie zastosuję - ale pogoda niech się wreszcie poprawi, bo w strugach deszczu to średnia przyjemność:)Acirihttps://www.blogger.com/profile/08497115801165802653noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-55033134937739625032011-07-15T21:36:30.242+02:002011-07-15T21:36:30.242+02:00Ja rowniez nigdy nie jadlam tofu,i napewno nie wie...Ja rowniez nigdy nie jadlam tofu,i napewno nie wiedzialam o rytuale wczesniejszego moczenia go w ziolach..po przeczytaniu jednak Twojego wpisu jestem sklonna ubrac sie i pobiec do najblizszego sklepu i kupic....niestety najblizej czynny sklep o tej porze to hmmm jakiekies 10km stad;((Ewamhttps://www.blogger.com/profile/14648209053613322300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-88356545277351673672011-07-15T19:59:04.921+02:002011-07-15T19:59:04.921+02:00Nigdy nie jadłam tofu i po raz kolejny żałuję że t...Nigdy nie jadłam tofu i po raz kolejny żałuję że tego nie zrobiłam :)kulinarne-smakihttps://www.blogger.com/profile/06586350456830985371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-1261164275079437202011-07-15T11:01:29.678+02:002011-07-15T11:01:29.678+02:00@Kabamaigo, chyba tylko sklepy ze zdrową żywnością...@Kabamaigo, chyba tylko sklepy ze zdrową żywnością mogą nas uratować.:) Piszę "nas", choć może Ty masz większe możliwości - nie wiem, w jakim mieście mieszkasz.:)<br />Widziałaś? Strona z pożyczonymi przepisami przestała istnieć.<br /><br />@Audrey, pewnie kupiłaś miękkie tofu, jak i ja za pierwszym razem.:) <br />Alternatywa bardzo fajna, bo to w końcu całe mnóstwo białka plus mnóstwo innych zalet - samo zdrowie.:)<br />Też jesteś stąd?:) Lubelskie?:)<br />Trzymam kciuki.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-39667520121824775552011-07-15T10:21:50.296+02:002011-07-15T10:21:50.296+02:00Wiesz, @Agnieszko, wydaje mi się, że tofu nie zasz...Wiesz, @Agnieszko, wydaje mi się, że tofu nie zaszkodziłoby marynowanie nawet dłuższe, niż półgodzinne, no chyba, że będzie już podrasowane, jak np. to.:)<br />A eksperymentowania naprawdę jest warte, prawda?:)<br />Dziękuję.:)<br /><br />@Ago, grunt to dobry początek - jesteś przynajmniej do przodu o informacje z artykułu Kręglickiej - bezcenne.:)<br /><br />@Escapade, miało go znacznie więcej, niż pozostały składnik szaszłyków, czyli warzywa - smakowało naprawdę dobrze.:)<br />Pewnie da się żyć bez tofu, ale skoro jest takie zdrowe, to jednak może warte zachodu?:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-52701985843327835322011-07-15T10:10:52.133+02:002011-07-15T10:10:52.133+02:00@Ewo, faktycznie jest lekkie - stanowi wspaniałą p...@Ewo, faktycznie jest lekkie - stanowi wspaniałą przeciwwagę dla często nieco zbyt tłustych i ciężkostrawnych dań serwowanych podczas grilla.:)<br /><br />@Agik, szczerze powiem, że w mojej opinii nieprzyprawione tofu smakuje jeszcze gorzej, bo jak coś, czego... nie ma - jeśli rozumiesz, o co chodzi. To takie przełożenie Jana Baptysty Grenouille z Pachnidła na grunt smakowy - tamten też budził niechęć, tylko dla odmiany brakiem zapachu.<br />Ewidentnie coś w tym jest.:)<br /><br />O ile się orientuję to tofu występuje w co najmniej dwóch konsystencjach - twardej i miękkiej. Z tego co pamiętam, poprzednio jadłam to miękkie tofu. Teraz już wiem, że wolę twarde.<br />Tylko jeszcze znajdę sobie ulubiony gatunek.:)<br /><br />Super pomysł na wegetariańskie szaszłyki! Rozmarynowe warzywa smakują wybornie...:)<br />I też pomyślałam sobie, że można w tym przepisie zrobić więcej marynaty i dodać do niej jeszcze i warzywa.:)<br /><br />Hahaha.:))) Dobre, @Piotrusiu.:)))<br />Przed Tobą szansa, jakiej nie dostał od losu Cleese (prawdopodobieństwo, że odwiedzi mojego bloga jest równe pewnie minus 1000) - skosztowania moich szaszłyków i wyrobienia sobie samodzielnej opinii nt. tofu.<br />I jeszcze masz tę przewagę nad innymi, że w zasięgu ręki - dobry, sprawdzony ser.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-83309548841756906952011-07-14T23:31:41.252+02:002011-07-14T23:31:41.252+02:00jadłam raz tofu, ale nie wiedziałam jak je przyrzą...jadłam raz tofu, ale nie wiedziałam jak je przyrządzić, przepraszam - obudzić! :) wyszła mi papka bez smaku, wyglądała - i jak się domyślam smakowała - zupełnie inaczej niż twoje szaszłyki..<br />fajna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z mięsem.<br />Lekka, z południowo-wschodniej Polski jesteś? no proszę, Sąsiadka ;)<br />dziękuję za miłe słowa dotyczące bloga, też mam nadzieję że zapału i weny nie zabraknie ;).audreyhttps://www.blogger.com/profile/06484650692172236715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-18522861006152272032011-07-14T23:14:28.691+02:002011-07-14T23:14:28.691+02:00Tofu jeszcze przede mną. Zresztą ciężko dostać w ...Tofu jeszcze przede mną. Zresztą ciężko dostać w tej południowo-wschodniej części naszego krajukabamaigahttps://www.blogger.com/profile/12182870525856393332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-11911530672262731122011-07-14T22:43:13.074+02:002011-07-14T22:43:13.074+02:00Zanim przeczytałam Twój wpis miałam srodze skrytyk...Zanim przeczytałam Twój wpis miałam srodze skrytykować tofa za jego bezpłciowość właśnie ;) Ale skoro piszesz, że w marynacie nabiera charakteru...hm...to może spróbować? :)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01181899135924730323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-12240681630792074982011-07-14T22:19:21.358+02:002011-07-14T22:19:21.358+02:00nie ajdlam nigdy tofu, ale jak tak patzre na Twoje...nie ajdlam nigdy tofu, ale jak tak patzre na Twoje zdjecia i te smakowite szaszlyczki to z checia bym sie skusila:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-53123014394408054592011-07-14T21:20:09.824+02:002011-07-14T21:20:09.824+02:00Z tofu przygodę miałam 3 razy i 2 razy było ok. Al...Z tofu przygodę miałam 3 razy i 2 razy było ok. Ale bez szału. A ten jeden raz to porażka ale to pewnie dlatego, że to ten pierwszy raz...;)<br />A to marynowanie to mi się podoba i jak dorwę tofu to spróbuję bo nie ma to jak proteiny :)<br />Ach to ostatnie zdjęcie - chciałabym się w nie wgryźć...nie w zdjęcie, w szaszłyka:)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/02461947680891330587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-50496279404892574002011-07-14T19:56:59.216+02:002011-07-14T19:56:59.216+02:00Trzeba z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że to...Trzeba z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że tofu budzi kontrowersje :)<br />Na dowód tego przytaczam fragment wywiadu z Johnem Cleese z Monty Pythona:<br /><br />Dziennikarz: Wyobraźmy sobie, że ma pan przez siedem dni władzę absolutną. Siódmego dnia pan odpoczywa, to już tradycja, ale co przez pierwszych sześć? Pamiętamy, że świat został już stworzony.<br /><br />John Cleese: Po pierwsze zakazałbym wszystkim mężczyznom noszenia tupecików. Mężczyznom w USA zakazałbym noszenia tych dziwnych workowatych szortów. Na osoby, które jedzą ser tofu, nałożyłbym krótkie wyroki więzienia. Na koniec wydałbym dekret, na mocy którego Uma Thurman zostałaby moją żoną.<br /><br />Gdyby Cleese wykonał szaszłyki według powyższej procedury pewnie zmieniłby zdanie. <br />Jak znam życie to nie wykona i będzie żył w przeświadczeniu, że za jedzenie tofu trzeba karać. <br />Co do tupecików to się nie wypowiadam (facet musi się pogodzić z tym, że czasami najlepiej w życiu wychodzą włosy). Workowate szorty lubię. Uma Thurman prywatnie mnie nie interesuje bo jestem zajęty (jakby co, to szkoda jej czasu). <br />Najważniejsze jednak dla nas wszystkich jest to, że zdecydowanie tofu jest zdrowe (i na marginesie to fotogeniczne toto fu).<br />My to wiemy (Cleese nie musi).piotrsolohttps://www.blogger.com/profile/18437948362829519787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-72332036515290787152011-07-14T19:24:34.587+02:002011-07-14T19:24:34.587+02:00Co do tofu, to ja mam porównanie z surowym mięsem-...Co do tofu, to ja mam porównanie z surowym mięsem- próbował ktoś jeść nie przyprawiony schab, lub piersi z kurczaka? Ohyda przecież. Z tofu tak samo- ma przyjemną konsystencję, a smak zależy od przypraw.<br /><br />Świetny pomysł. <br />Ja ostatnio robiłam na grilla tak: kuleczki wołowe z marynaty pomarańczowo- winnej, surówkę z młodej kapuchy i brakowało mi jakiegoś czegoś, co by zastąpiło pieczywo. I zrobiłam prawie takie same szaszłyki, jak Twoje ;)) ( prawie robi wielką różnicę ;))) tylko zamiast tofu były bakłażany ( cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, marynowane w oleju rozmarynowym - zrobiłam se kiedyś taki olej z pestek winogron, do którego dołozyłam gałązki rozmarynu i coś tam jeszcze, co mi się nawinęło. Znaczy- różnie aromatyzowałam oleje, ale taki rozmarynowy tez. Wykorzystuję do marynat najczęściej.agikhttps://www.blogger.com/profile/03475134906090674816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-70994988061675988762011-07-14T19:07:17.152+02:002011-07-14T19:07:17.152+02:00Nie jadłam jeszcze tofu grillowanego. Bardzo lubię...Nie jadłam jeszcze tofu grillowanego. Bardzo lubię tego rodzaju dania na letnie upały. U mnie dzisiaj można powiedzieć danie bardziej "konkretne". Pozdrawiam :)Ewa smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-61815907270684130462011-07-14T17:33:51.306+02:002011-07-14T17:33:51.306+02:00@Blackdiamondin, dziękuję.:)
Porządnie zamarynowan...@Blackdiamondin, dziękuję.:)<br />Porządnie zamarynowane tofu nie powinno wzbudzić niechęci męża, a z grilla będzie miało dodatkowo taką twardawą, bardzo fajną konsystencję smażonego twarogu. U mnie w domu męskiej ekipie smakowało nawet bardzo, choć powiem szczerze, że podawałam je z duszą na ramieniu.:) Myślę, że sporo też zależy od jakości tofu.:)<br /><br />@Wykrywaczu, a ja dziękuję za miłe słowa i publikację.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-44886286023676837632011-07-14T16:50:46.350+02:002011-07-14T16:50:46.350+02:00bardzo apetyczne!Dziękujemy za dodanie całej serii...bardzo apetyczne!Dziękujemy za dodanie całej serii pięknych zdjęć, czekamy na kolejne :Dwykrywacz smakuhttps://www.blogger.com/profile/03688335260108450130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-38822425048235083462011-07-14T15:15:32.386+02:002011-07-14T15:15:32.386+02:00@Monia - tak!!! Tak!!! Już teraz pamiętam!!! Szło ...@Monia - tak!!! Tak!!! Już teraz pamiętam!!! Szło 80 dni dookoła świata!!! A potem nastał ten straszny koniec...<br /><br />Tylko... to ja już teraz nie wiem.<br />Kto, kogo, kiedy i GDZIE właściwie całował?<br />Hahahaha.;))))))))))))Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5420634102060909315.post-21654725043810026142011-07-14T15:09:22.129+02:002011-07-14T15:09:22.129+02:00a to nie było tak, że tofu miało siedmioro braci -...a to nie było tak, że tofu miało siedmioro braci - parmezan, ementaler, radamer, camembert, gruyer, edam i brie - i było z nich najmłodsze i najpiękniesze i najmądrzejsze, i poszło szukać kwiatu paproci do siedmiomilowego lasu ale przyszła buka i wszystkich zjadła???Monika - Twoja Asystentkahttps://www.blogger.com/profile/07274391675357213213noreply@blogger.com